06 січня, 2010

Різдвяна кутя

Наближення Різдвяних свят, навіяло думку про створення цього блогу.
Першою темою буде приготування куті. Є багато рецептів виготовлення цієї традиційно Різдв'яної страви. Кожна область, регіон і навіть кожна родина має свій рецепт і свої секрети виготовлення цієї страви, яка смакує лише три рази на рік: На Різдво, на Старий Новий рік, і у Щедрий вечір, який передує Водохрещі або Йордану.
Ця обрядова страва дійшла до нас крізь товщу віків - бо неймовірно смачна. До речі, колись готували її лише з ячменю, а хто його не мав, то варив пшеницю. Зерно в ній порівнюють із зорями в небі або з людськими душами. Як правило, нею починають різдв'яну вечерю, але то не обов'язково, можна подавати і на десерт.

Кутя
Необхідні продукти:
1 стакан пшениці лущеної;
1 стакан маку блакитного;
1 стакан волоських горіхів (очищених від шарлупи)
2-3 столові ложки меду, цукор на смак.



Приготування:
Пшеницю замочити на 3-4 години у 3-х стаканах води, потім поставити у чавунній каструлі на маленький вогонь і варити, час від часу помішуючи до готовності. Пшениця повинна добре розваритися і бути м'ягкою. Це дуже важливий момент, бо коли додамо цукор і мед, пшениця твердішає. Процес варіння пшениці довгий і може займати до 3-х годин. Якщо вода надто швидко випаровується, зменшіть вогонь і долийте гарячої води.
Тим часом треба змолоти сухий мак в макомолці, а горіхи потерти.
Коли пшениця буде вже готовою додаємо мелений мак, горіхи, мед і якщо не достатньо солодко для Вас додаємо цукор. Добре усе розмішуємо, до кипіння доводити не обов'язково і виключаємо вогонь.

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

P.S. Для іноземних читачів. Замість лущеної пшениці ви можете використовувати пшеничну або ячмінну крупу. Смак страви від цього не зміниться!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...